Ставам съпричастна с това, което виждам в чашата на човека

Станка Ангелова има собствен бизнес, но обича да гледа на кафе. Това интервю е направено специално за Kafene.bg.

Откога гледаш на кафе?
Повече от 15 години. Една моя добра позната, която гледаше на кафе, като разбра, че аз също имам такава дарба, пожела да ме въведе в тази т.нар. необятна наука. И с течение на времето от нея се научих да гледам на кафе.

Какво е усещането, когато в чашата виждаш бъдещето на човека срещу теб?
Всеки път е различно. Аз просто ставам съпричастна с това, което виждам в чашата на дадения човек, който е седнал срещу мен. Има моменти, когато ме натъжава. Има моменти, когато ме радва. Има моменти, когато сама се усмихвам дълбоко в себе си. Опитвам се да преценя доколко трябва да кажа на този човек това, което виждам в чашата. Усещането е наистина много емоционално.

Изкуство или магия е гледането на кафе?
Изкуство е.

Защо?
Защото, за да можеш да разбереш това, което ти поднася кафето (защото има фигури, които подвеждат понякога), трябва да обърнеш внимание дали към тази фигура има друга странична фигура, която да те ориентира дали това, което подсказва едната фигура, е така, а не е подвеждащо. Това за мен е изкуство. Не е магия. Магията е друго чувство.

Имало ли е случай, когато си отказвала да предскажеш бъдещето на определен човек?
Много рядко, но е имало и такива моменти. По принцип, когато виждам срещу себе си човек, който не е доброжелателен, който идва с нечисти помисли или с нещо, с което иска да навреди на друг човек, да, отказвам му.

Кое е най-интересното нещо, което си успяла да видиш в чаша, гледайки на кафе?
Много неща са. В момента се сещам за едно нещо, което не мога да го забравя години наред. В чашата на една млада госпожица (тя идваше с родителите си) няколко пъти се явяваше образът на Света Богородица. Първия път си помислих – може да е случайност. Помолих ги да дойдат втори път. Оказа се, че наистина е нейният образ. Тогава разбрах, че това е някакво послание към тази девойка. На третия път вече знаех какво е това и тя постъпи в манастир. И до днес е там. Това е едно от интересните неща, които съм запомнила.

Във всякаква чаша ли може да се гледа или имаш някакви изисквания за тази цел?
Не може да се гледа във всякаква чаша. Най-добре е тя да е бяла, порцеланова. Да не е релефна. Защото релефното изкривява фигурите.

От значение ли е как е смляно кафето и дали вътре има захар?
Захарта се разтваря във водата и няма значение. Но кафето, когато е по-едро смляно, също променя фигурите. Затова е желателно да бъде ситно смляно или т.нар. кафе за джезве.

Случвало ли ти се е срещу теб да седне човек, на когото не можеш да направиш предсказание?
Да, има и такива случаи, когато човекът срещу мен просто сам си прави блокаж или, с други думи - не допуска да му се гледа. Но аз имам своя тактика. Почвам да говоря с него, предразполагам го и той докато си изпие чашата, се появява това, което тежи в душата му или за което иска да знае.

Улавяш ли енергията на седящия срещу теб?
Винаги.

Някои хора не вярват в такива предсказания. Определят ги като шарлатанство. Какъв е твоят коментар?
Да, има и такива хора, макар че всеки дълбоко в себе си вярва. Няма човек, който да не иска да знае какво ще му се случи, дори и само от любопитство. Такива хора казват, че гледането е шарлатанство, като по този начин се опитват да дадат някаква правилна насока за това, че избягват да разберат бъдещето си. Но и те дълбоко в себе си искат да научат какво ще им се случи занапред.

Налагало ли ти се е да премълчаваш истината, когато виждаш лоши неща в чашата?
Премълчавам ги само когато виждам, че няма изход. Когато е неизбежно, когато вече е станало много късно. Подготвям човека срещу мен за какво става въпрос, но не директно за това какво го очаква. Но винаги, ако може да се избегне лошото, задължително го казвам.

Има ли дни, в които не бива да се правят такива гадателства?
Има. Това си дни, свързани с Коледа, Великден, големи църковни празници. Човек трябва да избягва тогава да се занимава с такива неща, а да бъде изцяло съпричастен на този хубав ден.

Можеш ли да предадеш твоите умения на някое от децата ти или това е природна дарба?
Природна дарба е, но се усъвършенства. С течение на времето, когато практикуваш тази работа и контактуваш с хора, ти също черпиш от житейския опит на всеки един от тях и ставаш по-мъдър, по-зрял. Но това е дарба, която се предава. Човек, който е предопределен да се занимава с този вид дейност, се ражда с това нещо. Виждам едно от моите деца, на което ще предам това умение. Но искам наистина да се убедя, защото не може да наложиш на когото и да било да гледа на кафе. Трябва да го има отвътре, за да може да го възприеме от теб.

Натоварваш ли се с енергията на човека, на когото правиш предсказание?
Да, натоварвам се, защото вниквам в този човек. Има хора, които са с по-леки житейски съдби или самото им биополе е по-лесно за проникване, докато има други – с много тежки изпитания в този живот. И ти приемаш малко или много по нещо от всеки.

Суеверна ли си?
Да. Имам си своите ритуали и си ги спазвам. Например знам, че когато ми “играе” око - ще се случи определено нещо. Сутрин, когато излизам от нас и срещна определени хора, разбирам какъв ще е денят ми – натоварен, напрегнат и т.н. Суеверна съм, но не изпадам в крайности.

Можеш ли да гледаш сама на себе си?
Не мога. Имам предчувствия, но не мога да си гледам. Същото се отнася и за членовете на моето семейство. Понякога използвам дарбата на други хора с умения като моите, на които имам доверие.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
Преди всичко да са живи и здрави! Да имат много любов, толерантност един към друг, търпение и разбиране в този труден живот!

kafene.bg
22.08.08
Екатерина Димитрова

 
Банер

От галерията